När jag var yngre, så tittade jag på flera olika serier, där det handlade om olika advokater. Jag var helt inne på att jag skulle bli advokat när jag blev äldre. Dock insåg jag senare att det krävs en hel del för att bli advokat och att det är många års utbildning. Det är lite lättare att bli jurist, det krävs ingen utbildning direkt. Har dock läst en kurs, inom juridik. Men vad är det då för skillnad på jurist och advokat? Dels är det som sagt utbildningen. Den som vill bli advokat, kan räkna med att plugga i ett antal år, samt göra praktik och bli upptagen i Advokatsamfundet.
Den som då vill bli en advokat måste först genomgå fem års juridisk utbildning och ta en jur. kand.-/juristexamen vid universitet. Men det räcker inte med det, utan det ska även göras en slags praktik. Man måste under minst tre år, jobba vid en praktisk kvalificerad juridisk verksamhet, som anställd biträdande jurist vid en advokatbyrå, eller vid egen juridisk byrå. Titeln advokat är skyddad och man får bara kalla sig det om det är så att man har antagits som en ledamot i Sveriges advokatsamfund.
En jurist, har inte samma krav på utbildning, samt att titeln jurist är inte skyddad. Så i praktiken kan vem som helst kalla sig det. Dock är det att föredra att man går en juristutbildning som leder fram till en juristexamen. Denna utbildning är på 4,5 år.