« TOBBS

- ur en vanlig killes perspektiv

Löjrom - en delikatess från havet

Något som är riktigt gott, tycker i alla fall jag, det är löjrom. Det är en delikatess som anses vara en av de finaste skaldjursprodukterna i världen. Romen i sig kommer från löja, som är en liten silliknande fisk som är vanligt förekommande i Östersjön och vissa andra nordiska vatten. Löjrom är särskilt uppskattat i Sverige, Finland och Ryssland, där det ofta serveras på högtidliga tillfällen.

Vad smakar det?

Löjrom har en distinkt smak av hav samt att det har en textur som liknar kaviar. Nu menar jag inte Kalles!! Den är ljusgul till orange i färgen samt att den har en salt smak med en liten ton av sötma.

Löjrom går att avnjuta på många sätt och det smakar särskilt bra till  sura smaker som citron eller syrliga äpplen, eller tillsammans med en mild gräddfil eller crème fraîche.

Ett vanligt sätt att servera denna lyx på är att ha den på en bit rostat bröd eller på en kex med en liten klick gräddfil eller crème fraîche. 

Dricka till?

När det gäller dryck till löjrromen så är det vanligt att servera champagne eller ett torrt vitt vin till. Champagne eller mousserande vin fungerar riktigt bra eftersom kolsyran bidrar till att rensa gommen mellan varje tugga. Sedan kan det även vara gott med öl till löjromen!

Köpa löjrom

Trots att löjrom anses vara en exklusiv produkt är det faktiskt möjligt att hitta prisvärda alternativ. du kan köpa löjrom online hos Löjromsexpressen. Förvara löjrommen i kylen innan servering och servera den kall.

20 Mar 2023