« TOBBS

- ur en vanlig killes perspektiv

Att leva med överkänslighet

Att leva med överkänslighet kan vara både utmanande och frustrerande. För mig yttrar det sig på flera olika sätt, men något som alltid har varit en stor källa till obehag är min extrema känslighet för dålig lukt. Denna överkänslighet har följt mig sedan barndomen och påverkat min vardag på många sätt.

Barndomens skräck: Soprummet

Ett av mina tidigaste minnen av obehag kopplat till dofter är från soprummet. Redan som liten undvek jag helst att gå dit. Jag minns hur jag brukade hålla andan och springa in och ut så fort jag kunde, för att minimera tiden jag behövde spendera i den fruktansvärda stanken. Soprummet blev en symbol för allt som var jobbigt med min överkänslighet – en plats där jag kände mig hjälplös och överväldigad.

Det gäller att hitta lösningar

Som vuxen har jag försökt hitta lösningar för att hantera min överkänslighet och skapa en mer behaglig vardag. Ett av de bästa besluten jag har tagit är att anlita Kärltvätten i Stockholm för regelbunden rengöring av vårt soprum. Kärltvätten specialiserar sig på att hålla sopkärl och soprum rena och fria från dålig lukt, något som verkligen har förbättrat min livskvalitet.

Numera kan jag gå till soprummet utan att må illa. Det är rent, luktfritt (nåja) och betydligt mer hygieniskt. Tack vare Kärltvätten behöver jag inte längre oroa mig för att soprummet ska förstöra min dag. Det har gjort en enorm skillnad för mig och min förmåga att hantera vardagliga uppgifter utan obehag.

Överkänslighet i vardagen

Min överkänslighet påverkar inte bara hur jag upplever lukter, utan även hur jag reagerar på andra sinnesintryck. Höga ljud, starka ljus och intensiva smaker kan också vara överväldigande. Jag har lärt mig att skapa strategier för att hantera dessa utmaningar, såsom att använda öronproppar i bullriga miljöer och att välja mildare mat.

Trots utmaningarna försöker jag fokusera på de positiva aspekterna av min överkänslighet. Jag har utvecklat en stark förmåga att uppfatta nyanser och detaljer som många andra kanske missar. Detta har berikat mitt liv på många sätt, inte minst genom mitt intresse för matlagning och naturupplevelser.

30 May 2024