« TOBBS

- ur en vanlig killes perspektiv

Viktigt undvika belastningsskador

Belastningsskador, det är något som kan drabba vem som helst och det inom en massa olika yrken. Det är inte bara i de fall där man manuellt gör tunga lyft eller bär tunga saker, utan det kan även drabba den som jobbar på kontor, den som jobbar som lärare, inom vården och så vidare. För att undvika att drabbas, så är det viktigt att använda sig av ergonomiska möbler och hjälpmedel samt även se till att ha bra arbetsställningar. Läs mer här om egonomiska möbler för skolmiljön.

Använda kroppen på ett bra sätt

Oavsett yrke är det viktigt att du hittar de arbetsrörelser som inte belastar kroppen för mycket. Sitter du vid en dator större delen av dagen är det bra att ha töd för underarmarna. Jobbar du på ett ställe där du måste vara mycket fysisk så är det bra att ha en tillräckligt god kondition för att klara ditt arbete.  

Att inte ha för monotona rörelser är något man ska se upp med. Sitta still med statiskt arbete eller montera och använda samma rörelser kan ge belastningsskador. Se till att variera dina rörelser under arbetsdagen. 

Få hjälp via en ergonom

Det kan vara smart att kontakta en ergonom för att få hjälp med det ergonomiska. De brukar vara specialutbildade sjukgymnaster eller arbetsterapeuter som ofta finns inom företagshälsovården. En ergonom kan göra ett besök på arbetsplatsen för att se över vad man kan göra för förändringar så att det blir mer ergonomiskt. 

12 Nov 2020