« TOBBS

- ur en vanlig killes perspektiv

Hur mycket proteinpulver per dag är lämpligt?

Protein är något som alla behöver ha, för att må bra. När det gäller proteinpulver, så är det helt enkelt ett kosttillskott som består av rent protein, ofta från mjölk eller soja. Det går använda för att öka proteinintaget och stödja muskelbyggande och återhämtning. 

Men hur mycket proteinpulver ska man ta per dag och när är det mest lämpligt att använda det? Hur mycket proteinpulver per dag, styrs av din vikt och om du tränar eller inte. 

För en genomsnittlig person rekommenderas ungefär 0,8 g protein per kilogram kroppsvikt per dag för att upprätthålla en hälsosam kropp. Men för personer som tränar regelbundet kan ett högre proteinintag vara lämpligt för att stödja muskelbyggande och återhämtning. En regel som ofta används är att ta 1,6-2 g protein per kilogram kroppsvikt per dag.

Viktigt att träna

För att kunna bygga muskler och förbättra prestationen så räcker det inte bara med att inta proteinpulver. Det gäller även att du ser till att träna samt har en bra och balanserad kost för övrigt. Det bör vara tillräckligt med kolhydrater och fett.

Proteinpulver är ett komplement till en hälsosam kost och träning, inte en ersättning för en sund livsstil.

När man bör ta det, det handlar om att få bäst effekt av det. Det kan vara bra att ta det efter träning, eftersom att det då kan hjälpa till att återställa musklerna och stödja återhämtningen. Man kan också ta proteinpulver som en del av en måltid för att öka proteinintaget.

3 Feb 2023