Fisk är ett högkvalitativt protein med låg fetthalt. Fisk är fylld med omega-3-fettsyror och vitaminer som D och B2 (riboflavin). Fisk är rik på kalcium och fosfor och en stor källa till mineraler, såsom järn, zink, jod, magnesium och kalium. Det ekommenderas att äta fisk minst två gånger i veckan som en del av en hälsosam kost. Fisk är fullproppad med protein, vitaminer och näringsämnen som kan sänka blodtrycket och hjälpa till att minska risken för hjärtinfarkt eller stroke. Du kan äta torskrygg så väl som lax, eller annan fisk du tycker smakar gott.
Att äta fisk är en viktig källa till omega-3-fettsyror. Dessa viktiga näringsämnen håller vårt hjärta och hjärna friska. Två omega-3-fettsyror som finns i fisk är EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra). Våra kroppar producerar inte omega-3-fettsyror så vi måste få dem genom maten vi äter. Omega-3-fettsyror finns i alla sorters fisk, men är särskilt höga i fet fisk. Några bra val är lax, öring, sardiner, sill, konserverad makrill, konserverad lätt tonfisk och ostron.
Omega-3 fettsyror: